Informacje

Warsztaty kulinarne w ramach projektu „Kulinarna Akademia Cudów” – 28-30 maja 2019 r.

W dniach 28-30 maja w ośrodku „Szczęsny” w Ciechanowcu odbyły się warsztaty kulinarne realizowane w ramach projektu współpracy „Kulinarna Akademia Cudów”.

Organizatorem warsztatów była Lokalna Grupa Działania „Brama na Podlasie”. Łącznie w warsztatach wzięło udział 30 uczestników. Warsztaty poprowadził znany kucharz Marcin Budynek prowadzący „Akademię Kulinarną”.

Uczestnicy w kuchni uczyli się przyrządzania zapomnianych dań kuchni kresowej i podlaskiej, sporządzania marynat do ryb i mięs oraz sporządzania dań „wege” (jarskich) i bufetowych z wykorzystaniem ryb i mięs. Marcin Budynek zdradził również kilka sekretów zawodowych, m.in.: jak zemleć mięso wołowe na tatara, czy też jak obrać cebulę bez płaczu.

Warsztaty uwzględniały elementy sztuki kulinarnej „od podstaw”. Uczestnicy, którzy na co dzień pracują w gastronomii zadeklarowali, że część przepisów zastosują w swoich miejscach pracy, wzbogacając ofertę o dania kuchni kresowej.

Wielkość czcionki
Wybierz kontrast