Wyjazd studyjny i warsztaty kulinarne w ramach projektu „Smaki Łączą Regiony”

W dniach 01-04.10.2021 r. odbył się wyjazd studyjny połączony z warsztatami kulinarnymi.

Podczas wizyty studyjnej zorganizowano konferencję dotyczącą realizowanego projektu połączoną z warsztatami kulinarnymi. Czterodniowa wizyta studyjna zorganizowana była w miejscowości Zakopane. Łącznie w wizycie studyjnej uczestniczyło 20 osób/mieszkańców z obszaru objętego LSR Stowarzyszenia LGD Szlak Tatarski. Zakres konferencji obejmował takie zagadnienia jak:

  • omówienie założeń realizowanego projektu,
  • przedstawienie dobrych praktyk na temat produktów regionalnych charakterystycznych dla terenów, z których pochodzą partnerzy projektu oraz terenu, na którym prowadzona była konferencja.

Kolejnym etapem wizyty studyjnej była organizacja warsztatu kulinarnego na temat produktów/dań/lokalnych/regionalnych. W warsztacie wzięli udział wszyscy uczestnicy wyjazdu studyjnego. Program warsztatów kulinarnych obejmował zajęcia teoretyczne na temat tradycji kulinarnych, zapoznanie się z lokalnymi produktami oraz sposobem ich wykorzystania, obróbki wybranych produktów, przyrządzania tradycyjnych potraw oraz degustację i ocenę.

W wyniku realizacji projektu nastąpiła wymiana doświadczeń, a tym samym doszło do wzmocnienia kapitału społecznego, jak również promocji dań regionalnych.

image_printDrukuj stronę
Przekaż dalej: